Vecht of sterf

Vechten of toelaten

“Mijn hele leven heb ik gevochten”, zegt Nico. “Gevochten tegen het onrecht van mijn familie en gevochten tegen mijn rot ziekte”. “Mijn hele lichaam doet pijn”. “Ik word er gek van”.

“Er werd me verteld door de doctoren dat ik zeker dood zou gaan. Dat kon ik niet accepteren. Ik moest stoppen met strijden. Wat ben ik blij dat ik dat nooit heb gedaan.”

Het lijf in een kramp

Nico is iemand die veel en makkelijk praat. Zijn hoofd is altijd zijn redding geweest, alleen werkt het nu tegen hem. Het zet hem nog meer op slot. Het is belangrijk dat denken, voelen en handelen in balans komt. Als je te veel leeft vanuit je hoofd kan je ongemerkt je behoefte en verlangens keer op keer negeren. Dat kan resulteren in een verkramping van het lijf en het vastzetten of inhouden van gevoelens.

Kwaliteiten

Ken je kwaliteiten en je overlevingsmechanismen. Nico’s mechanisme is sterk zijn. Al op jonge leeftijd heeft hij een besluit genomen dat hij het alleen moet doen en dat voelen zwak is. Nico heeft tijdens zijn ziekte geleerd hoe hij onplezierige gevoelens heel makkelijk kan parkeren. Inmiddels weet Nico van zijn partner en door bezoeken aan een psycholoog hoe hij het in leven staat. Alleen heeft zijn inzicht er nog niet voor gezorgd dat de pijnen minder zijn geworden.

“Ik heb mij voorgenomen toen ik voor het eerst je praktijk binnenstapte dat ik me helemaal open stel voor je, want anders gaat het niet werken”, vertelde Nico.

Sluiten of openen

Als je zelf geforceerd onder druk zet of teveel moet van jezelf kan dat leiden tot een lichamelijke verkramping. Je gevoel negeren door weg te gaan of te bagatelliseren kan dezelfde reactie van het lijf opwekken. Openen is het toelaten van je zelf en van de ander. Nico vertrouwt de ander niet en wil het liever allemaal alleen doen. Vertrouwen is essentieel om de ander te kunnen toelaten zonder het op wilskracht te gaan doen.

Al na een paar keer merkte Nico de positieve effecten van de behandeling. Meer rust en minder pijn. Als anderen vragen wat die haptotherapeut doet, vertelt Nico het volgende:

“Ik weet niet precies wat hij doet. Wat ik wel weet is dat ik meer rust voel en meer in balans ben. Het voelt als een cadeautje en ik gun het iedereen toe”.  

Meer blogs voor jou

Van pijn naar kracht: pak de regie over je leven terug

Stap uit die TGV en vertraag