Van pijn naar kracht: pak de regie over je leven terug

Een jonge moeder klopte bij me aan, op zoek naar verlichting voor haar jarenlange nek-, schouder- en rugklachten. Ze had alles geprobeerd. Fysiotherapeuten, chiropractors en zelfs een nieuw matras aangeschaft, maar niets had tot nu toe geholpen.

Ruim tien jaar geleden verliet ze India met haar man in de hoop in Europa een leven vol vrijheid te vinden. Ik vroeg haar hoe het thuis en op het werk gaat. Terwijl we over haar situatie praatten, gaf ze aan dat nog niet een hulpverlener haar had gevraagd hoe het nou echt met haar ging.

Met een zachte stem vertelde ze: “Ik heb mijn eigen gevangenis vanuit India meegenomen naar Nederland. Het begon met de geboorte van ons eerste kind. Mijn man is toen voor mijn gevoel een vreemde geworden. Ik mis de liefde en het respect die er ooit waren. In Nederland heb ik niet veel vrienden die willen luisteren of me willen steunen. Ik voel me eenzaam en uitgeput, met constante pijn in mijn rug en schouders. Kun je me helpen mijn probleem op te lossen?”

Ik moest eerlijk zijn en zei: “Dat zal mij niet lukken.” Verbaasd keek ze me aan. De juiste keuze om jezelf te helpen, ken je eigenlijk al. Het is aan jou of je die keuze wilt maken en erachter gaat staan.”

Samen pasten we haar hulpvraag aan, zodat ze als startpunt simpelweg wat steun en begrip kon ervaren, zonder direct al haar problemen op te hoeven lossen.  Tijdens de behandeling merkte ze dat de kracht van aanraking haar tot rust bracht en spanning in haar spieren verminderde. In de daarop volgende sessies werkten we aan het vinden van steun in haar dagelijks leven. In het terugpakken van de regie over haar leven. En het vinden van gemak in het gemak. Oftewel hoe ze met haar partner kan omgaan zonder dat haar hele lijf zich vastzet. Na een jaar waren haar nek – en schouderklachten volledig verdwenen. En de relatie met haar man verbetert.

Dit verhaal benadrukt de veerkracht van de menselijke geest en het vermogen tot genezing wanneer we er voor open staan. Als ook jij verlichting van je klachten zoekt, sta ik klaar om je helpen op jouw pad naar herstel en welzijn. Durf jij te kiezen voor jezelf?

Meer blogs voor jou

Van pijn naar kracht: pak de regie over je leven terug

Stap uit die TGV en vertraag