Wanneer ligt een burn-out eigenlijk op de loer

Ken jij dat ook, dat je altijd maar doorgaat, dat het altijd beter kan en je de lat hoog legt? Het werk is nooit af, er is nog zoveel te doen en er blijft elke dag wel iets liggen waar je niet aan toegekomen bent.

Terug

Je voelt je sterk verantwoordelijk, er moeten deadlines gehaald worden, je wilt goed zijn in je werk en groeien als bedrijf. En je gaat maar door en door en door, herkenbaar toch? Oh ja en thuis wordt er ook nog van je verwacht dat je meedraait in het gezin en aandacht hebt voor je partner en de kinderen.

Langzamerhand voel je dat je minder herstelt van al je inspanningen. Je gaat slechter slapen en je neemt eens een extra paracetamol tegen de hoofdpijn zodat je weer door kunt.

Het is ook eigenlijk helemaal niet gek…

Alles gaat tegenwoordig zo snel. Hoe moeten we alle ontwikkelingen in godsnaam bijhouden? De ene reorganisatie na de andere volgt, of een nieuw product dient zich alweer aan…en de concurrentie is moordend! Maar zeker als jij bepaalde karaktereigenschappen of leuker om te zeggen ‘kwaliteiten’ hebt, dan ligt een BURN-OUT wel op de loer…

Sta eens even stil bij de volgende kwaliteiten 

* sterke betrokkenheid bij werk

* een doorzetter, een harde werker, je gaat ergens voor

* enthousiast, bevlogen, je voelt bezieling: burn in!

* perfectionistisch, het is niet gauw goed genoeg

* makkelijk bijschakelen, liever een tandje erbij

* sterk verantwoordelijkheidsgevoel

Zijn ze herkenbaar voor jou? Ben jij zo iemand die altijd maar doorgaat en zich verantwoordelijk voelt? Ook misschien het idee heeft dat je het allemaal zelf moet doen, dat een ander het niet net zo (goed) doet als jij?

Want de valkuil van deze mooie kwaliteiten zijn enorm en kunnen zomaar ten koste van jouw gezondheid gaan. En dat is niet wat je wilt…toch? Dat heb je er niet voor over als je hier tenminste even echt bij stilstaat wat hier de consequenties van kunnen zijn.

 

  

Wat verder opvalt en dat is goed om jezelf eens af te vragen:

* je hebt het gevoel dat je inzet niet altijd het gewenste resultaat of waardering oplevert

* je neemt onvoldoende tijd voor ontspanning

* je zegt geen ‘nee’

* je kunt goed doorgaan en voelt of negeert signalen van je lichaam

* je hebt hoge verwachtingen van jezelf en ook van anderen

Weet je, het is misschien allemaal niet zo gek dat je het doet zoals je het doet, maar wist je dat Burn-out hiermee wel op de loer ligt…? En wist je dan ook dat Burn-out in principe primair een lichamelijk proces is wat mis gaat? Eigenlijk is Burn-out een opstelsom van een tekort aan herstel(tijd) waardoor je fysiologische stresssysteem er compensatoire met je vandoor gaat. En dat is natuurlijk helemaal niet wat je goed kunt gebruiken!

Dus neem jezelf en de ‘eigen signalen van je lijf’ serieus en stop op tijd en loop dus vooral niet te lang door!