Adem en ontspanning

Ademtherapie is het helpen herstellen van een natuurlijke en ontspannen adembeweging, die door het gehele lichaam voelbaar is. Ontspanningstherapie is het bewustworden en leren hanteren van lichamelijke en mentale gespannenheid. Bron: methode van Dixhoorn

Adem- en ontspanningstherapie geeft je handvaten om zelf je (ont)spanning te regelen. Dat kan via aandacht, voorstelling, houding, beweging en ademhaling. Het verminderen van onnodige spanning leidt tot een verbetering van functioneren en een verhoging van je welbevinden. En daarmee een verbetering van de kwaliteit van je leven.

Deze methode kan worden toegepast bij de volgende problemen:

  • Spanningsgerelateerde problemen: klachten zonder lichamelijke oorzaak, zoals hyperventilatieklachten en gespannenheid, maar ook vermoeidheid, hoofdpijn, slaapproblemen, burn-out.
  • Psychische problemen: vooral bij angst, maar ook depressie, fobieën, paniek, traumaverwerking.
  • Functionele problemen van houding, adem, stem en beweging: zoals rug- en nekklachten en ademproblemen, maar ook scoliose, verbetering rompbalans, chronische pijn, RSI, whiplash, stemproblemen.
  • Spanningsproblemen met specifieke somatische oorzaak: klachten bij hart- en longpatiënten, maar ook bij mensen met neurologische of inwendige orgaan problemen.

Adem- en ontspanningstherapie valt onder fysiotherapie en kan op deze manier vergoed worden door de zorgverzekering (aanvullende verzekering).